Február 22-én a KEG-ben lezajlott a 3. magyar BJCP vizsga. Bár már a második vizsga volt, amit én szerveztem, de izgulni ugyanannyira izgultam, mint az első vizsga előtt.

A vizsga megint nemzetközi lett, egy lengyel proktorral Marek Kamiński személyében, aki National szintű bíra, és a BJCP EMEA divízió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) elnöke. Volt egy török vizsgázó, Levent Cevik, akivel már többször találkozhattunk a budapesti sörfőző versenyen bíraként, valamint Danilo, aki argentín-olasz, és épp Ljubljanában PhD-zik biológiából.

Mellettük volt 8 magyar, 7 újonccal és egy újrázóval. És a lényeg a végére maradt: Szabó Karesz lett az első magyar proktor a BJCP vizsgák történelmében!

A hat tétel:

  1. Házi kölsch, eléggé idős, teljesen kiüresedett ízekkel, oxidációval.
  2. Weltenburger Barok Dunkel (müncheni barna), kategóriájának jó példájaként
  3. Házi gose. Stílusához nem elég savanyú ízzel, kissé túl sok korianderrel, és gyógyszeres ízzel, amit a rossz só használat okozott. (A forgalmazó nem tüntette fel a csomagoláson, hogy jódozott a só.)
  4. Cecei IPA, mint amerikai IPA. Oxidált, túl sok “zöld” ízzel, fanyarsággal és egysíkú komlózással.
  5. Házi Brit Strong Ale, ami túlzottan fiatal volt, így acetaldehidet tartalmazott.
  6. Házi tripel: túl édes befejezés, rossz fenol/észter arány

Jelentősebb hiba nélkül lement a dolog. Köszönjük a KEG Sörművháznak, hogy a helyszínt ismét felajánlották nekünk! 🙏 És köszönöm az önkénteseknek, hogy segítettek a vizsga alatt, hogy minden flottul menjen! 🫶

Amint megint érzek elég jelentkezőt, már szervezem is a következő vizsgát 😉

3. Magyar BJCP kóstoló vizsga
Tagged on: