Február 22-én a KEG-ben lezajlott a 3. magyar BJCP vizsga. Bár már a második vizsga volt, amit én szerveztem, de izgulni ugyanannyira izgultam, mint az első vizsga előtt.

A vizsga megint nemzetközi lett, egy lengyel proktorral Marek Kamiński személyében, aki National szintű bíra, és a BJCP EMEA divízió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) elnöke. Volt egy török vizsgázó, Levent Cevik, akivel már többször találkozhattunk a budapesti sörfőző versenyen bíraként, valamint Danilo, aki argentín-olasz, és épp Ljubljanában PhD-zik biológiából.

Mellettük volt 8 magyar, 7 újonccal és egy újrázóval. És a lényeg a végére maradt: Szabó Karesz lett az első magyar proktor a BJCP vizsgák történelmében!

A hat tétel:
- Házi kölsch, eléggé idős, teljesen kiüresedett ízekkel, oxidációval.
- Weltenburger Barok Dunkel (müncheni barna), kategóriájának jó példájaként
- Házi gose. Stílusához nem elég savanyú ízzel, kissé túl sok korianderrel, és gyógyszeres ízzel, amit a rossz só használat okozott. (A forgalmazó nem tüntette fel a csomagoláson, hogy jódozott a só.)
- Cecei IPA, mint amerikai IPA. Oxidált, túl sok “zöld” ízzel, fanyarsággal és egysíkú komlózással.
- Házi Brit Strong Ale, ami túlzottan fiatal volt, így acetaldehidet tartalmazott.
- Házi tripel: túl édes befejezés, rossz fenol/észter arány

Jelentősebb hiba nélkül lement a dolog. Köszönjük a KEG Sörművháznak, hogy a helyszínt ismét felajánlották nekünk! 🙏 És köszönöm az önkénteseknek, hogy segítettek a vizsga alatt, hogy minden flottul menjen! 🫶

Amint megint érzek elég jelentkezőt, már szervezem is a következő vizsgát 😉